Sähköala.fi SÄHKÖ & RAKENNUTTAMINEN 2017 -julkaisu:

Audiovisuaalinen tekniikka vaatii runsaasti osaamista

31.10.2017

Siinä missä sanapari ”audiovisuaalinen” typistyy yksityiskohteessa tarkoittamaan kellarikerroksen viihdeluolaa, jossa videotykki pyörii ja kaiuttimissa jytisee, puhutaan yritys- ja julkisrakentamisessa paljon enemmästä.

 

Lisätietoja audiovisuaalisten järjestelmien suunnittelusta ja toteutuksesta löydät Avita ry:n  nettisivuilta.
Kuva Avitan syyskuussa Helsingin messukeskuksessa järjestämiltä Audiovisual-messuilta.

Audiovisuaalinen tekniikka on noussut tällä vuosikymmenellä yhä kiinteämmäksi osaksi verkotettavaa sähköistä talotekniikkaa. Vähänkin vaativammissa kohteissa AV-järjestelmät toteutetaan erillisverkkoina, jolloin ne muodostavat merkittäviä osakokonaisuuksiaan niin hyötysignaalin siirron, ohjauksien kuin virranjakelunkin osalta. Monitoimi- ja konserttitalotyyppisessä rakentamisessa AV-järjestelmiä palvelevien erillisverkkojen kenttäpisteiden määrä kasvaa helposti jo suuremmaksi kuin kaikkien muiden yhteensä.

Sähköisen talotekniikan erikoisalana AV-tekniikka vaatii entistä korkeampaa asiantuntemusta, varsinkin kun entistä useammin tasapainotellaan IT:n rajapinnalla, ja AV-järjestelmät integroidaan älykkään talotekniikan kokonaisuuteen siinä kuin kulunvalvonta ja tavanomainen kiinteistöautomaatiokin.

Laatuketju kuntoon

Kaiken digitalisoituessa AV-tekniikan määrä, merkitys ja monimuotoisuus rakennuskohteissa kasvaa jatkuvasti ja samalla elinkaari lyhenee. Ripeä kehitys näkyy esimerkiksi ylläpitotarpeiden nousussa. Rakennusalalla on jo herätty huomaamaan, että kaukaa viisas tilaaja varmistaa selustansa vaikkapa ulkoistamalla AV-huollon ja -tuen järjestelmälliseksi palvelupaketiksi, joka parhaimmillaan sisällytetään jo osaksi hankintaa.

Mikäli AV-ratkaisut toteutetaan esimerkiksi osana sähköurakkaa, tilaajan olisi syytä varmistaa, että AV-tekniikan alihankkijoiksi kiinnitetään kokeneimmat pelaajat. Samalla koko laatuketjua kannattaa tarkastella entistä pidemmälle: suunnittelun, hankinnan, asennuksen ja käyttöönoton tuolle puolen.

Halvin tarjous ei ehkä tarkoita edullisimpia kustannuksia järjestelmän koko elinkaaren mitassa. Alan tunteva AV-konsulttitoimisto osaa jo alkumetreillä laskea, kostautuuko budjetin kuristaminen hankintavaiheessa kulujen eksponentiaalisena kasvuna jatkossa.

Erikoisosaajien käyttäminen korostuu entisestään, kun puhutaan vaativammista kohteista, kuten kongressisaleista, yritysjohdon kokoustiloista, sairaalaympäristöstä, valvomoista. Turvallisuusluokitukseltaan kriittisimmissä kohteissa AV-järjestelmät jopa kahdennetaan, jotta toimintavarmuus taataan kaikissa olosuhteissa.

Yli tuhat AV-ammattilaista

Rakennusprojektin isossa kuvassa on viisasta varmistaa, että hanke on AV-tekniikkansakin osalta varmoissa käsissä.

Audiovisuaalisen alan ammattilaisten Avita ry auttaa oikeiden kumppanien löytämisessä rakentamisen kaikkiin AV-tarpeisiin konsultoinnista suunnitteluun, laitehankinnasta urakointiin ja huollosta tukeen. Tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä Avita on audiovisuaalisen suunnittelun, valmistuksen, kaupan, urakoinnin sekä palvelutoimijoiden valtakunnallinen kattojärjestö. Jo noin 120 jäsenyrityksestä muodostuvan järjestön verkosto ulottuu alan oppilaitoksiin, keskeisiin järjestöihin sekä freelance-kenttään.

Yli tuhannen ammattilaisen verkostosta löytyvät parhaat AV-osaajat niin pieniin kuin jättimäisiin kohteisiin, kapeampia erikoisalueita myöten – infonäyttöjärjestelmistä langattomiin ammattiaudioverkkoihin ja kuuloavusteisista järjestelmistä tallennus- ja lähetystekniikkaan.

Teksti: Tommi Saarela
Kuva: Sähköala.fi

Artikkeli on alunperin julkaistu Sähköala Sähkö & rakentaminen 2017 -lehdessä.

Julkaisun toisessa artikkelissa käsitellään AV-alaan liittyen Länsimetron hätäkuulutusjärjestelmän toteutusta.
Lue artikkeli:
www.sahkoala.fi/ammattilaiset/artikkelit/turvatekniikka/fi_FI/aanievakuointi_takaa_turvallisuuden

Tutustu koko julkaisuun verkossa:
www.sahkoala.fi/kiinteistoala/sahko_ja_rakentaminen