UEF 2020 – SUOMEN PARAS OPPIMISYMPÄRISTÖ
Itä-Suomen yliopisto on kirjannut strategiaansa tavoitteeksi olla Suomen paras yliopistollinen oppimisympäristö. Monessa korkeakoulussa AV-tekniikka on jäänyt usean eri yksikön jalkoihin eikä kenelläkään ole kokonaisvastuuta palvelusta. AV-tekniikka kuitenkin näyttelee kehittyvässä korkeakoulussa oleellista osaa opetuksen kehittämissä. Useista oppilaitoksista löytyy alaan perehtyneitä teknopedagogeja mutta heidän kehittämistoimintansa jää usein rahoituksen tai yhteistyön puutteen takia vaillinaiseksi. Itä-Suomen yliopisto aloitti jo vuonna 2013 kokonaisvaltaisen kehittämistyön AV ja UC palvelujen keskittämiseksi yhteen yksikköön. Toimitila-, opinto- ja opetus- sekä tietotekniikkapalvelut keskittivät ammattiosaamisen tietotekniikkapalvelujen opetusteknologiatiimiin. Tämä tiimi vastaa kolmen kampuksen AV sekä videoneuvottelu/Unified Communiction palveluista ja kehittämisestä koko teknologiaelinkaaren ajan (AV-suunnittelusta, hankintaan ja leasing palautuksiin). Toiminta saa myös tukea tietotekniikkapalveluiden muilta IT-tiimeiltä (infra-, asiakas- ja sovelluspalvelut) joiden välinen kommunikointi on sujuvaa. Lisäksi on muistettava: AV = IT. Tietotekniikkapalvelujen vetäjä, tietohallintojohtaja Juha Eskelinen on myös hyvin kiinnostunut opetusteknologian kehittämisestä ja tämä on luonnollisesti erittäin tärkeää kun olemme matkalla kohti Suomen parasta oppimisympäristöä.

SAASTAMOISEN SALI
Kuopion kampukselle rakennettiin 2014 AV-testi/demo teknologiatila, jossa kaikki teknologiat ja laitteet testataan ennen massahankintoja ja tuotantoon ottamista. Tilaa on kehittetty vuosittain (nyt työnalla versio 3) sitä mukaa kun uudentyyppisiä opetustiloja rakennetaan. Näin menetellen jo ennen sähkösuunnitteluun menoa vastaava oppimisympäristö on tilassa toiminnassa ja käyttäjien testattavissa. Tilassa ratkaistaan ensin tekniset ongelmat ja sen jälkeen saadaan opettajilta ja opiskelijoilta palaute, toimiiko tekniikka halutulla tavalla. Vasta tämän jälkeen lähdetään tekemään sähköurakoitsijan kanssa yhdessä AV-suunnittelua, jonka sitten sähkösuunnittelija vie toimitilapalvelun vetämään peruskorjaus- tai uudisrakennushankkeisiin. Näin tiedämme, kun tila tai rakennus valmistuu, että opetusteknologia toimii ja on valmis asennuksia varten. Perinteinen malli korkeakouluissa on yleensä se, että loppukäyttäjä pääsee tilaan luovutuksen jälkeen ja alkaa tutkimaan, mitä tänne voidaan asentaa tai tehdä ja mm. kaapelointi voi ollakin analogista eli vanhentunutta – ja näin se ei saisi mennä.

Saastamoisen Sali on alkanut elämään myös tutustumiskohteena, kuluvan vuoden aikana meillä on käynyt vieraita ympäri Suomea, lähinnä oppilaitoksia niin ala- ja yläkouluja kuin myös korkeakouluja, myös vieraita ulkomailta oppilaitosverkostojen ja yliopistollisen sairaalan kautta. Kouluyhteistyön nimissä kaikki oppilaitokset ovat tervetulleita tutustumaan UEF oppimisympäristöön ja sen kehittämiseen.

UEF AV-PUITESOPIMUS
Jotta 2020 tavoite saadaan toteutettua, yliopisto lähti itsenäisesti kilpailuttamaan AV-puitesopimusta neljäksi vuodeksi tänä keväänä. Kilpailutuksen kohteeksi valittiin toimittaja/urakointi vaatimusten lisäksi auditorioprojektori ja tekniikaksi valittiin lamputon +8000al laser, jonka piti myös täyttää tarkat tekniset ja takuu vaatimukset. AV-puitesopimustoimittajiksi valittiin tarjouksista kolme parasta ja laser projektori toimittajaksi luonnollisesti kilpailun voittanut toimittaja. Yliopisto oli uusinut ja samalla vakioinut auditorioprojektorit vuosina 2012-2013 ja laitteille oli silloin määritelty elinkaareksi 5 vuotta eli laitteilla oli luonnollisesti 5-vuoden takuu. Vaikka yliopisto panostaa oppimisympäristöjen kehittämiseen eli meillä on yliopiston johdon tuki takana – kustannustehokkuus ja toimintavarmuus on asioita, mitä tulemme aina vaatimaan. Nyt otetiiin käyttöön ihan perusmatematiikka ja huomasimme, että olemassa olevien laitteiden kustannukset nousevat korkeiksi, laitteiden valoteho tippuu liian nopeasti ja tätä kautta opetustilojen ongelmatilanteet lisääntyvät = työmäärä kasvaa ja opetus kärsii! Päätimmekin vaihtaa laitteet kesken takuukauden. Laskutoimitus osoitti että pelkällä vuotuisella lamppukustannuksella, 5-vuoden leasing hankintana, voisimme hankkia uudet tehokkaammat laser projektorit ja jopa säästäisimme. Kun asia perusteltiin tulevan vuoden tulosneuvotteluissa, asia oli kertakopautuksella lyöty lukkoon myös yliopiston johdon suunnalta.

vivitek_31

LASER PROJEKTORIT
Meillä oli oman 2016 alkuvuoden pienemmän kilpailutuksen perusteella kokemusta laser laitteista, jossa hankittiin kolme Vivitek DU8090Z merkistä laser projektoria. Laitteet ovat toimineet moitteettomasti ja opetushenkilökunta oli ollut tyytyväisiä kasvaneeseen valotehoon ja opetustilan käyttöönottamisen nopeuteen (käynnistys/sammutus aika) Kilpailutuksessa saimme monta hyvää merkkiä ja mallia, mutta kilpailutuksen voitti meille aikaimmin tuttu merkki, AV-Marketingin maahantuoma Vivitek DU8090Z ja toimittajaksi pääsi AVEK Esitysratkaisut. Projektorilla on 5-vuoden takuu rungolla ja 5-vuotta/10 000h valolähteellä (meidän salien laskennallinen tuntimäärä elinkaaren aikana on n. 7500h – 8500h) eli laitteilla on ns. täystakuu, koko laitteen 5-vuoden leasing ja samalla elinkaaren ajan. Meille tärkeä valmistaja, maahantuoja ja jälleenmyyjä yhteistyö on toiminut loistavasti koko hankinta ja käyttöönotto-projektin ajan.

vivitek_21

Yliopisto jatkaa salien vakiointia laser-laitteille eli seuraavaksi on vuorossa pienemmät salit, joihin tullaan etsimään 3000-4000AL tason laser laitteita, seuraavassa aallossa 2017 keväällä on poistumassa leasing hankintaja hankittuja n. 40 erittäin hyvin palvellutta NEC M300W lamppulaitetta. Näitä ja muita maailman teknoherkkuja tulemme sitten etsimään ISE2017 Amsterdamista 3 päivän ajan, jotta yliopiston strategia Suomen parhaasta yliopistollisesta oppimisympäristöstä toteutuu.

vivitek_11

KOLUMNIN KIRJOITTAJA:

arip
Ari Paldanius – Itä-Suomen Yliopisto, Tietotekniikkapalvelut, IT-Päällikkö/opetusteknologia

Olen ollut vuodesta 2001 ensin Kuopion yliopiston ja 2010 Itä-Suomen yliopiston palveluksessa, tätä aikaisemmin toimin ensin atk-kouluttajana Ylä-Savon aikuiskoulutuskeskuksessa ja atk-suunnittelijana Ponsse Oyj palveluksessa. Työnkuvaan on yliopistolla kuulunut aina AV/IT ja opetusteknologiapalveluiden kehittäminen. Aluksi Kuopion yliopistossa yksikkö oli oppimiskeskus ja Itä-Suomen yliopistossa Opinto- ja opetuspalvelut. 2013 Yliopisto keskitti toimintoja niin että AV- ja opetusteknologia keskitettiin yhteen yksikköön – tietotekniikkapalveluihin. Siitä lähtien olen vetänyt opetusteknologiatiimiä, jolle kuuluu kaikki kampuksien AV, opetusteknologia ja videoviestintäpalvelut (UC). UEFin strategia olla Suomen paras yliopistollinen oppimisympäristö asettaa omat henkilökohtaiset tavoitteet ja samalla tiimi tavoitteet korkealle – meillä ei ole aikaa jäädä paikoilleen, vaan toimintaa kehitettään jatkuvasti, jotta pysymme 2020 UEF tavoitteessa ja tuolloin kaikki opetustilat on ovat myös 100% UEF DIGI opetustiloja.

Itä-Suomen yliopisto on yksi AVITA ry:n yhteistoimintajäsenistä.

”Nyt on tärkeintä oppia pois vanhasta”

*****
AVITA INPUT/OUTPUT -KOLUMNIT

Artikkeli osa AVITA ry:n INPUT/OUTPUT -kolumnisarjaa, jossa järjestömme jäsenet, yhteistoimintatahot sekä sidosryhmien edustajat avaavat ajatuksiaan, mielipiteitä tai herättävät keskustelua AV-alaan liittyvistä ajankohtaisista aiheista.
Artikkelisarjan aikaisemmat julkaisut on tehty AV-VISIO -julkaisun alla ja ne ovat löydettävissä julkaisuarkistostamme.